Jaaraangifte omzetbelasting

di. 26 maart 2019

« Terug naar Nieuws

Nieuwe ondernemers ontvangen van de Belastingdienst een brief waarin staat over welk tijdvak er aangifte omzetbelasting, ook wel btw-aangifte, moet worden gedaan. Het draait hierbij om de belasting die een ondernemer moet betalen over de omzet van het bedrijf. Hier wordt de betaalde omzetbelasting van de kosten, inkopen en investeringen in mindering gebracht.

Meestal is de aangifte omzetbelasting per kwartaal, maar onder voorwaarden kan een kleine ondernemer de Belastingdienst verzoeken om dit te wijzigen in een jaaraangifte.

Voor een jaaraangifte is het hoofdzakelijk van belang dat er op jaarbasis minder dan € 1.883,- aan omzetbelasting hoeft te worden afgedragen aan de Belastingdienst.

De achterliggende reden van de jaaraangifte is een tegemoetkoming van de Belastingdienst in de administratieve lasten voor de kleine ondernemers.  

Inmiddels zijn de eerste drie maanden van 2019 al bijna voorbij en dat betekent dat het tijd is voor de jaaraangifte omzetbelasting. De aangifte en de betaling dienen uiterlijk op 31 maart 2019 ontvangen te zijn door de Belastingdienst.