Derde donderdag in september bij Kantoor Vreugdenhil

do. 15 september 2016

« Terug naar Archief

DERDE DONDERDAG IN SEPTEMBER BIJ KANTOOR VREUGDENHIL

 

UITHUIZERMEEDEN – De ‘Derde donderdaglezing’ is inmiddels traditie bij Kantoor Vreugdenhil. Onderwerp: de op Prinsjesdag gepresenteerde plannen. Maar wat als de derde donderdag vóór de derde dinsdag valt? Dan neem je vast een voorschot op die plannen. Dat is wat Giulio Giunta d’Albani afgelopen donderdag deed voor zo’n vijfentwintig mensen.

 

Ondanks dat de miljoenennota pas morgen wordt gepresenteerd, is het niet zo ingewikkeld om te voorspellen wat er gezegd gaat worden, aldus Giunta d’Albani. „Lees de krant er maar op na en je weet het. Een raadsel wie er gelekt heeft, is het deze keer niet: dat is de regering zelf. Als je nu toch al weet dat je cadeautjes gaat uitdelen, waarom zou je dan wachten tot Prinsjesdag”, constateerde Giunta d’Albani laconiek.

 

Meevallers

In eerste instantie zou er komend jaar 1,3 miljard extra kunnen worden uitgegeven. Omdat het goed gaat met de economie, waardoor het begrotingstekort daalt. Beide regeringspartijen kozen, ieder voor de helft van dat bedrag, hun bestemmingen. De PvdA wil extra geld investeren in onderwijs en het terugdraaien van bezuinigingen in de zorg en de VVD wil meer geld vrijmaken voor veiligheid en defensie. „Maar,” zei Giunta d’Albani, „daarmee is het verhaal nog niet verteld. Door allerlei te nemen maatregelen werd er nóg twee miljard gevonden. Of dat geld werkelijk opgebracht wordt, is de vraag, maar je kunt ze wel alvast gaan uitgeven.” Dit bedrag wordt vooral besteed aan een structurele koopkrachtreparatie waarbij alle inkomensgroepen erop vooruit gaan met minimaal 0,6 procent. Om een structureel gezonde economie te krijgen zitten er voor de volgende jaren nog meer maatregelen in het vat. Zo zou de hypotheekrenteaftrek fors moeten dalen en zouden bepaalde regelingen voor zzp’ers moeten worden aangepakt. „Hete hangijzers”, zucht Giunta d’Albani. De hypotheekrenteaftrek is inmiddels al van 52 naar 50,5 procent gegaan en moet nog dalen naar 38 procent. Voor zzp’ers zijn onder andere het schrappen van zelfstandigenaftrek en startersaftrek ingrijpende voornemens.

 

Belastingmaatregelen vanaf 1 januari

Giunta d’Albani liep een aantal belastingmaatregelen langs die vanaf 1 januari gaan gelden, zoals de verlaging van de vennootschapsbelasting en de aanpassing van de bedrijfsopvolgingsregeling, heel actueel in de landbouw. Eveneens besteedde hij aandacht aan het gefaseerd afschaffen van het pensioen in eigen beheer. Straks is het niet meer mogelijk om in eigen beheer pensioen op te bouwen. Reeds opgebouwde pensioenreserves mogen blijven staan, maar kunnen ook in drie jaar met een korting worden afgekocht, een maatregel die de regering drie miljard zou moeten opleveren. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, waagde Giunta d’Albani te betwijfelen. „Waarschijnlijk laten veel mensen hun reserves gewoon staan.”

 

Box 3

Uitgebreid ging hij in op een maatregel die vorig jaar al werd aangekondigd met betrekking tot box 3 van de inkomstenbelasting. Over een deel van een vermogen moet belasting worden betaald. Op dit moment gaat de regeling er nog van uit dat op dat vermogen (na aftrek van een vrijstelling) een rendement gehaald wordt van 4 procent. Daar moet vervolgens inkomstenbelasting over worden betaald. Vanaf 2017 wordt dat gedifferentieerder. Dat betekent concreet dat vanaf 2017  bij een vermogen tot 75.000 euro gerekend gaat worden met een rendement van 2,91 procent. Van 75.000 tot een klein miljoen wordt uitgegaan van een te behalen rendement van 4,69 procent en daarboven gaat men uit van een te realiseren rendement van 5,5 procent. Zo worden de kleinere spaarders ontlast en de veelvermogenden zwaarder belast.

 

Auto’s en jubelton

Ook op het gebied van de belastingen op auto’s gaat er wat veranderen. Een greep: het algemene bijtellingspercentage wordt stapsgewijs verlaagd van 25 naar 22 procent en het aantal bijtellingscategorieën gaat van vier naar twee. De BPM wordt afgebouwd tot 12 procent in 2020. Zuinige personenauto’s in het kleine en middensegment zullen minder zwaar worden belast terwijl de motorrijtuigenbelasting voor de meest vervuilende dieselauto’s juist omhoog gaat. En dan is er nog de herintroductie van de jubelton. Het wordt weer mogelijk om belastingvrij een schenking te doen van 100.000 euro. Voorwaarde is wel dat dat bedrag door de ontvanger gebruikt wordt voor de eigen woning, bijvoorbeeld aanschaf, verbouwing of aflossing van de eigenwoningschuld of restschuld. Vanaf 1 januari geldt die hoge vrijstelling niet alleen voor kinderen, maar ook voor anderen, mits ze tussen de 18 en 40 jaar zijn.

 

Of iedereen alle cijfers die werden gepresenteerd, na één avond bijpraten zo zou kunnen reproduceren, is de vraag. Duidelijk is wel dat de aanwezigen morgen met deze voorkennis met andere oren naar de Troonrede zullen luisteren.

 

De volgende lezing bij Kantoor Vreugdenhil is op 28 oktober. Dan is het onderwerp ‘Effecten van leiderschap’.

 

bij de foto: Giulio Giunta d’Albina bladert, voorafgaand aan de lezing bij Kantoor Vreugdenhil, alvast even door zijn voorlopige versie van de miljoenennota.