De wereld van morgen

za. 23 maart 2019

« Terug naar Nieuws

Donderdag 21 maart jl. was Richard van Hooijdonk als spreker aanwezig bij Kantoor Vreugdenhil. Zijn lezing stond in het teken van zijn gelijknamige boek ‘De wereld van morgen’. In het dagelijks leven is Richard trendwatcher en futurist. Zijn kennis zet hij voor vele organisaties in binnen- en buitenland in. Donderdagavond gaf hij de aanwezigen bij Kantoor Vreugdenhil een kijkje in de verbazingwekkende toekomst, waarbij hij verscheidene onderwerpen uitlichtte.

Eén van zijn onderwerpen was de gezondheidszorg, wat sterk zal veranderen. Waar op dit moment nog verpleegkundigen de medicijnen naar de patiënten in het ziekenhuis toebrengen, zal dit in de toekomst door robots worden gedaan. Daarnaast zullen robots de chirurgen gaan vervangen, want robots kunnen veel nauwkeuriger te werk gaan dan de menselijke handen. Ook zullen er chips in het menselijk lichaam geplaatst worden. Het levende voorbeeld hiervan is Richard op dit moment zelf al. Middels de chip in zijn hand is hij bijvoorbeeld in staat zijn huis te openen en zijn auto te starten. 

Een ander onderwerp wat aan bod kwam, waren zelfrijdende auto’s. Vandaag de dag is er al een select aantal zelfrijdende auto’s, maar in de toekomst zullen we hier volledig op over gaan. De reactiesnelheid van de technologie in de zelfrijdende auto’s is namelijk veel sneller dan de reactiesnelheid van mensen, waardoor er minder verkeersslachtoffers zullen vallen.

Ook het onderwerp onderwijs kwam naar voren in zijn lezing. De huidige onderwijsvorm is volgens hem verouderd. Op de basisschool leert ieder kind hetzelfde op algemeen niveau. Dit sluit echter niet aan bij waar de maatschappij behoefte aan heeft. Naar Richard zijn mening zullen soft skills steeds belangrijker worden en dient er op school tijd besteed te worden aan vakken als filosofie, antropologie en sociologie. Ook leren kinderen verschillende vreemde talen, maar door de toepassing van chips in hersenen zal dit op termijn overbodig zijn. Talen kunnen dan namelijk gedownload worden in de Brain Store en vervolgens geplaatst worden op de chip in de hersenen.

Verder werd er aandacht besteed aan robotisering, waardoor banen zullen komen te verdwijnen. Robots zijn in staat om voorspelbare en herhalende werkzaamheden van de mens over te nemen. De robots zullen het geld van de bedrijven verdienen, waarna mensen vervolgens voorzien worden van een basisinkomen. Ethisch gezien komt de vraag om de hoek kijken of wij dit als mensen wel willen, want waar zullen wij ons dan op dagelijkse basis mee bezig gaan houden? Dit sociale vraagstuk zal in de toekomst uitgewerkt moeten worden.  

De interessante avond werd afgesloten met een hapje en drankje, waarna de aanwezigen met veel informatie over de wereld van morgen huiswaarts keerden.