Omzetbelasting 4e kwartaaal 2018

di. 22 januari 2019

« Terug naar Nieuws

Op 31 januari 2019 moet de betaling van de btw-aangifte over het laatste tijdvak van 2018 ontvangen te zijn bij de Belastingdienst. In vergelijking met de andere btw-aangiften van 2018 is dit de aangifte waarbij correcties over het afgelopen doorgevoerd dienen te worden.

Gedurende het jaar kunt u als ondernemer gebruik maken van bijvoorbeeld een bedrijfswoning, elektriciteit en/of een telefoon.

Aan het einde van het jaar dient u deze privégebruiken op te nemen in uw aangifte. Wanneer u namelijk voorbelasting over deze privégebruiken in mindering heeft gebracht in het kalenderjaar, dient u dit terug te betalen middels de laatste aangifte van het jaar.

In het geval van een auto van de zaak telt u een percentage van cataloguswaarde bij als privégebruik of corrigeert u het privégebruik op basis van de werkelijke kilometers.

Ook dient u aan het einde van het jaar te kijken naar de voorzieningen, giften en relatiegeschenken voor uw personeel. Van deze kosten mag alleen btw worden afgetrokken als het bedrag per medewerker niet meer is dan € 227 (exclusief btw). Komt u hierboven, dan is er geen btw aftrek meer mogelijk.

Verder is het goed om de btw verhoging van 6% naar 9% onder de aandacht te brengen.

Bij de eerstvolgende aangifte zal het lage tarief gewijzigd zijn naar 9%.

Wanneer een goed of dienst geleverd wordt in 2019, maar de betaling in 2018 is binnengekomen, dan is het lage tarief van 6% nog geldig.

Valt uw onderneming onder het kasstelsel, dan dient het tarief gehanteerd te worden welke aansluit bij het jaar waarin de betaling wordt ontvangen. Wanneer uw onderneming onder het factuurstelsel valt en levert aan een ondernemer, dan wordt het btw tarief bepaald aan de hand van de factuurdatum. Als u een goed/dienst heeft geleverd aan het einde van december 2018 en dit in januari pas factureert, geldt het tarief van 9%. 

Levert u aan een particulier, dan geldt het tarief welke aansluit bij de datum van levering.