Prinsjesdag 2020

di. 15 september 2020

« Terug naar Archief

Het is vandaag 15 september 2020 en het is de derde dinsdag van september.
Het is Prinsjesdag. Op deze dag wordt de Troonrede voorgelezen.  In verband met Covid-19 is ook deze dag anders dan voorgaande jaren. Voorheen werd de Troonrede voorgelezen in de Ridderzaal aan het Binnenhof. Dit jaar wordt de troonrede voorgelezen in de Grote Kerk.
Eerst is er een beschouwend deel, wat is er het afgelopen jaar gebeurd in Nederland en in de rest van de wereld en een deel waarin de belangrijkste plannen van de Nederlandse regering voor het komende parlementaire jaar worden gepresenteerd.

De Troonrede wordt overigens niet door de koning zelf geschreven. Sinds 1848 wordt deze geschreven door de diverse ministers. Eind augustus legt de minister-president de voorlopige tekst voor aan de ministerraad en de tekst wordt ook besproken met de koning.
De Troonrede is definitief nadat deze besproken is tijdens de ministerraad voorafgaand aan Prinsjesdag. De tekst wordt in zijn geheel opgenomen in de Staatscourant en is terug te lezen op internet.

Presentatie van de Miljoenennota en Rijksbegroting

Na het uitspreken van de Troonrede presenteert de minister van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting. In de Miljoenennota en de Rijksbegroting staat hoeveel geld voor welke plannen de regering voor het komende jaar beschikbaar stelt en waar dit geld vandaan komt.

Op onze website kunt u later deze week lezen wat de voorgenomen regeringsplannen zijn.