De verandering van kantoorartikelen

vr. 26 februari 2021

« Terug naar Archief

Kent u ze nog? De floppy disk, de fax en Tipp-Ex. Het waren kantoorartikelen die jarenlang dagelijks werden gebruikt, maar nu (bijna) volledig zijn verdwenen. Ze waren onmisbaar, want ze maakten het werk gemakkelijk. De tijden zijn echter veranderd en nu zijn ze achterhaald. Maar waar zijn ze door vervangen?

De floppy stick werd gebruikt om gegevens op te slaan en uit te wisselen. Tegenwoordig voorziet de computer hier zelf in, maar zelfs dat begint alweer achterhaald te worden. Onze gegevens willen wij altijd en overal bij ons hebben en daarom wordt er steeds meer in de cloud opgeslagen.

Met een fax kan de verzender een document lezen en deze vervolgens verzenden via de telefoonlijn. De ontvanger ontvangt en print het document. Het was makkelijker en sneller om iets via de fax te versturen dan via de post. Toch raakt de fax in de vergetelheid, want de standaard is tegenwoordig e-mail. 

Tipp-Ex biedt de mogelijkheid om type- en schrijffouten te corrigeren. Doordat de meeste communicatie via de e-mail loopt en ook het werk steeds meer digitaal wordt uitgevoerd, wordt er in mindere mate gebruik gemaakt van Tipp-Ex.  

En daar blijft het niet bij, want ook de komende jaren zullen we afstand nemen van artikelen. De kopieermachine en de ordner hebben namelijk hun langste tijd op kantoor gehad.