Prinsjesdag 2015

wo. 16 september 2015

« Terug naar Archief

Gisteren was het prinsjesdag. De dag waarop de regering haar plannen voor het komende jaar heeft bekendgemaakt. Wij hebben de belangrijkste punten voor u op een rij gezet.

 

Premiekortingen

Het kabinet neemt het huidige systeem van premiekortingen voor bepaalde groepen werknemers op de schop. In het wetsvoorstel Tegemoetkomingen loondomein introduceert het kabinet het lage-inkomensvoordeel (LIV) en het loonkostenvoordeel (LKV).

 

Vermogensrendementsheffing

De door velen gehekelde vermogensrendementsheffing gaat in zijn huidige vorm verdwijnen. Vooral kleine spaarders gaan hiervan profiteren. In plaats van 4% fictief rendement, gaat de fiscus per 2017 uit van 2,9% rendement. Mensen met een hoger vermogen (boven € 75.000) krijgen een fictief rendement van 4,7% of zelfs 5,5% (boven € 975.000).

 

Werkkostenregeling (WKR)

Het gebruikelijkheidscriterium uit de werkkostenregeling wordt aangescherpt. Hiermee moet voorkomen worden dat werkgevers grote bonussen ten onrechte in de vrije ruimte stoppen. Een eindheffing van 80% is nu nog voordeliger dan bruteren.

 

Bijtelling privégebruik auto van de zaak

Het aantal bijtellingscategorieën voor het privégebruik van de auto van de zaak gaat van vier naar twee: 4% voor volledig elektrische auto’s over de eerste € 50.000 van de aanschafwaarde, en 22% voor alle overige auto’s. De categorieën gelden per 1 januari 2019 en zullen stapsgewijs ingevoerd worden.

 

Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk (WBSO)

De afdrachtvermindering voor WBSO wordt vanaf 1 januari 2016 samengevoegd met de Research & Development Aftrek (RDA). Deze nieuwe WBSO-regeling zal geen plafond meer hebben. Nu is er nog een plafond van € 14 miljoen. 

 

Minimumloon

Het minimumloon per dag, week of maand wordt vervangen door een minimumuurloon. 

 

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Er komt meer geld beschikbaar voor de MIA en de Vamil. In 2016 en 2017 komt er € 6 miljoen extra en structureel nog eens € 8 miljoen.

 

Sociale premies

De sociale premies voor het algemeen werkloosheidsfonds  (Awf) en het arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) gaan volgend jaar omhoog. Uit het Belastingplan 2016 blijkt dat de Awf-premie waarschijnlijk zal stijgen naar 2,48%. De Aof-premie stijgt naar 5,91%. Zoals het er nu naar uitziet, zal de premie voor de Werkhervattingskas gelijk blijven. De werkgeversheffing voor de Zorgverzekeringswet daalt van 6,95% naar 6,75%.

 

Lage-inkomensvoordeel

Neemt u een werknemer in dienst die het wettelijk minimumloon of net iets meer verdient? Dan profiteert u per 2017 van het lage-inkomensvoordeel. Dit voordeel maakt deel uit van het wetsvoorstel Tegemoetkoming loondomein. Uw voordeel kan oplopen tot maximaal € 2.000 per jaar.

 

Kinderopvangtoeslag

In 2016 wordt de kinderopvangtoeslag verhoogd. Vooral ouders met meerdere kinderen profiteren van deze maatregel.

 

Pensioenstelsel

Dit najaar wordt er een werkprogramma gepresenteerd voor de hervorming van het pensioenstelsel.

 

Tarieven inkomstenbelasting

De tarieven van de 2e en 3e schijf van de inkomstenbelasting gaan omlaag met 1,85%-punt naar 40,15%. De lengte van de 3e schijf wordt flink verlengd, waardoor werknemers vanaf een hoger inkomen in de 4e belastingschijf terechtkomen.

 

Arbeidskorting

In 2016 wordt de arbeidskorting verder verhoogd voor werknemers met een arbeidsinkomen tussen € 9.000 en € 50.000. Zij kunnen maximaal € 638 extra arbeidskorting tegemoet zien.

 

Betaald kraamverlof

Werknemers met een partner die net bevallen is, krijgen vanaf 1 juli 2017 recht op vijf dagen betaald kraamverlof. Nu hebben ze nog recht op twee dagen betaald verlof.

 

Algemene heffingskorting

De algemene heffingskorting wordt sneller afgebouwd. Bovendien zal de algemene heffingskorting voor de hoogste inkomens, boven € 70.000, in 2016 worden afgebouwd naar € 0.

 

Fiscaal procesrecht

Het fiscaal procesrecht wordt  vereenvoudigd op het gebied van de massaal bezwaarprocedure. Directe aanleiding hiervoor waren de massale bezwaren tegen de crisisheffing.

 

Inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Werkende ouders met kinderen tot 12 jaar krijgen in 2016 een hogere inkomensafhankelijke combinatiekorting. Het maximumbedrag van de combinatiekorting wordt verhoogd met € 606.

 

Conserverende aanslag

De tienjaarstermijn van de conserverende aanslag na emigratie van aanmerkelijkbelanghouders komt te vervallen. Het kabinet wil hiermee belastingontwijking tegengaan.

 

Accijnzen

In 2016 gaat u meer accijnzen betalen op frisdranken, sap en bier. De accijns op vruchtensap, groentesap en mineraalwater worden gelijk getrokken met de accijns op limonades zoals cola en sinas. De leverancier betaalt straks voor beide soorten frisdrank € 7,91 per 100 liter. Voor sommige sappen was dit € 5,70 of € 7,59. Ook bier gaat onder dit tarief vallen.

 

Vrijstelling in schenkbelasting

De eenmalig verhoogde vrijstelling in de schenkbelasting wordt in 2017 verruimd naar € 100.000. De schenkingen hoeven niet langer van ouder aan kind gedaan worden. De al bestaande leeftijdsgrens van 18 tot 40 jaar blijft wel van kracht. De schenking moet bovendien ten goede komen aan de eigen woning, bijvoorbeeld voor de aankoop, verbouwing of het aflossen van een restschuld.