Recept Gevulde Koeken

do. 02 november 2023

« Terug naar Nieuws

Op 1 november 2023 is het 20-jarig jubileum van Kantoor Vreugdenhil gevierd. De dag werd feestelijk gevierd met vier bijeenkomsten. De tweede bijeenkomst van de dag stond in het teken van een bakdemonstratie van Jeroen Meijer, oud-deelnemer Heel Holland Bakt. Hij heeft de aanwezigen geleerd hoe leuk en gemakkelijk het is om gevulde koeken te maken. Hij legde uit hoe het deeg gemaakt wordt, vervolgens werd er uitleg gegeven over het maken van amandelspijs met het banketbakkersroom. Onderstaand is het recept te lezen om zelf gevulde koeken te maken.

 

Gevulde koeken: 12 grote koeken of 24 kleine koeken

 

Deeg:

Harde wenerdeeg

300 gram bloem

200 gram boter

100 gram suiker

1 theelepel citroenrasp

6 gram bakpoeder (1 theelepel)

3 gram Zout (halve theelepel)

25 gram ei (half eitje)

 

Banketbakkersroom:

250 gram volle melk

50 gram suiker

22 gram custardpoeder of maizena

1 Vanillestokje of theelepel extract

1 eidooier

 

Amandelspijs:

200 gram amandelen (of amandelpoeder)

200 gram suiker

Snufje zout

Een beetje ei.

 

Een paar amandelen voor op de gevulde koeken

 

Bereidingswijze:

Deeg:

Meng de boter, suiker, zout, citroenrasp en het halve ei met elkaar. Meng de bakpoeder door de bloem. Met alles vervolgens met elkaar en kneed tot een soepel deeg. Laat een uurtje rusten in de koelkast in een bakje of plasticfolie.

 

Banketbakkersroom:

Breng 225 gram melk met 25 gram suiker aan de kook in een pannetje. Meng de custardpoeder of Maizena met de rest van de suiker in een kommetje. Meng daar de rest van de melk en de eidooier door tot een papje. Als de melk kookt meng je het papje door de warme melk. Breng aan de kook door constant te roeren met een garde. Laat een paar minuutjes doorkoken totdat het weer wat afslapt. Doe in een bord en laat het onder plasticfolie afkoelen.

 

Amandelspijs:

Maal de amandelen fijn met de suiker. Of Meng het amandelpoeder met de suiker. Meng in kleine beetjes ei toe totdat het een mooi Amandelspijs is. Meng daar vervolgens net zoveel Banketbakkersroom door tot het iets slapper is. Het moet niet lopend zijn.

 

Gevulde koeken:

Warm de oven voor op 230 graden boven en onder warmte of 210 graden hete lucht. Bestuif je werkblad met bloem en rol je deeg dun uit. Steek er rondjes uit voor je koeken. Je hebt twee rondjes nodig per koek.

Spuit of lepel een beetje van de banketspijs op een plakje deeg en leg er een ander plakje bovenop. Druk de randjes goed dicht zodat er geen vulling uit kan lopen.

Strijk de koeken met ei dun af met een kwast. Leg er een amandel bovenop. Laat de koeken even aandrogen en strijk dan nogmaals dun af met ei.

Leg de koeken op een bakplaat en bak in het midden van de oven 10 minuutjes af of tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de oven en laat ze even afkoelen.

 

Eet smakelijk!

Foto gevulde koeken