Verander Je Wachtwoorden Dag

vr. 24 november 2023

« Terug naar Nieuws

24 november staat in het teken van ‘Verander Je Wachtwoorden Dag’. Het is een herinnering om regelmatig je wachtwoorden te veranderen en om geen simpele wachtwoorden te gebruiken. Sta dus vandaag even stil bij de beveiliging van je gegevens.

Het is heel gemakkelijk om overal hetzelfde wachtwoord voor te hebben, maar hierin schuilt een groot gevaar. Dit is namelijk een aanzienlijk veiligheidsrisico, want als een hacker dit wachtwoord heeft gekraakt, dan opent dit wachtwoord de deur tot alle persoonlijke gegevens.

Zorg voor een sterk wachtwoord. Dit is een wachtwoord dat niet zomaar te raden is. Een paar tips:

  • Hoe langer het wachtwoord, des te beter. Gebruik minimaal 12 tekens.
  • Kies nooit een bestaand woord als wachtwoord. Beter is om een wachtwoordzin te bedenken.
  • Combineer kleine letters, hoofdletters, cijfers, speciale tekens en spaties.
  • Gebruik geen persoonlijke informatie die te achterhalen is, zoals een geboortedatum of woonplaats.
  • Gebruik geen bedrijfsnaam of een afkorting in je wachtwoord.
  • Gebruik geen wachtwoorden die overeenkomen met makkelijk te raden formaten zoals kalenderdata, kentekenplaten of telefoonnummers.
  • Gebruik geen woorden die voorkomen in de wachtwoord blacklists, zoals ‘password’, ‘admin’ en ‘welcome’.

Voor het beheren van je wachtwoorden kan je gebruikmaken van een wachtwoordmanager. Dit is een veilige opslagplaats voor je wachtwoorden. Daarnaast kan een wachtwoordmanager sterke en unieke wachtwoorden genereren. Hierdoor hoef je enkel en alleen nog maar het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden.

Kortom, kies voor een sterk wachtwoord, gebruik niet vaker dan één keer een wachtwoord en vergroot de veiligheid van je digitale identiteit met een wachtwoordmanager.