Wetswijzigingen voor zzp'ers

za. 12 juni 2021

« Terug naar Archief

Vanaf 1 juli komen er nieuwe wetten en regels voor zzp’ers. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste wetswijzigingen.

1. Geen ongevraagde telefonische verkoop meer

Ongevraagde telefonische verkoop wordt verboden. Consumenten en bedrijven zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een eenmanszaak, moeten van tevoren gevraagd zijn of zij gebeld willen worden voor telefonische verkoop. Daarnaast moet er gebruik worden gemaakt van nummerherkenning.

Als u zzp’er bent en u wordt ingehuurd om klanten te bellen, dan geldt ook dat er van tevoren toestemming moet zijn gegeven door de consumenten/bedrijven zonder rechtspersoonlijk die u gaat bellen.

Bedrijven met rechtspersoonlijkheid mogen zonder toestemming gebeld worden zolang er gebruik wordt gemaakt van nummerherkenning. Dit geldt ook voor bestaande klanten.

 

2. Betrouwbaarheidsniveau EH1 van eHerkenning stopt

Middels eHerkenning is het als ondernemer mogelijk om veilig in te loggen op websites van de overheid. Het laagste betrouwbaarheidsniveau van het inlogsysteem van eHerkenning, EH1, wordt stopgezet. Dit gaat om het inloggen met enkel een gebruikersnaam en wachtwoord. Als ondernemer is het verstandig om eHerkenning te hebben. Maakt u hier nog geen gebruik van, dan is het raadzaam om dit aan te vragen.

 

3. Auteursrecht

Vanaf 7 juni zijn er nieuwe Europese regels van kracht geworden inzake het auteursrecht. Een zzp’er die wordt ingehuurd voor het schrijven van teksten behoudt het auteursrecht op deze teksten, tenzij de zpp’er de rechten overdraagt. Wanneer de rechten worden behouden, dan dient de opdrachtgever de zpp’er verplicht te informeren waar de teksten worden geplaatst en dient er een vergoeding te worden gegeven.